W naszym Klubie SENIOR+ dzieje się ostatnio bardzo dużo. Dzięki projektowi “Dzikie Centrum Aktywności Seniora”, więcborscy Seniorzy mogą brać udział w niezwykle ciekawych i różnorodnych zajęciach. Inicjatywa wdrażana jest przez “Fundację na Dziko” z Samociążka, a dofinansowana ze środków programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych “Aktywni+”.
Dzika Kuchnia
Warsztaty odbyły się w Zespole Pałacowo-Parkowym Ostromecko. Tematyka zajęć dotyczyła roślinności i bioróżnorodności biologicznej i jej ważnej roli w naszym środowisku lokalnym. Podczas spaceru Seniorzy rozpoznawali różne rośliny, w tym rośliny miododajne, uczyli się o tych, które są jadalne. Zbierali je po to, by później wspólnie przyrządzić z nich posiłek. Podczas zajęć uzyskali informacje o m.in. podstawowych przykazaniach zbieracza dzikich roślin, sposobach przygotowania dzikich roślin przed spożyciem, jadalnych częściach, czasie zbioru i praktycznego wykorzystania w kuchni wybranych roślin.
Co bzyczy w ulu?
Tematem warsztatów były produkty pszczele. Słuchacze zapoznali się z produktami z ula (miody, pierzga, pyłek, propolis, wosk) poznając jednocześnie ich właściwości zdrowotne, sposób zastosowania i przyrządzania. Seniorzy otrzymali również informacje jak wystrzegać się fałszowanych produktów pszczelich i nie zostać nigdy oszukanym przez nieuczciwych sprzedawców. Seniorzy tworzyli ponadto świece z wosku pszczelego.
Kolejne warsztaty to budowa domków dla dzikich zapylaczy.