Zdjęcie główne przedstawia artykuły żywnościowe dystrybuowane w ramach POPŻ - fotografia archiwalna.

Rozpoczynamy realizację Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ)

MGOPS w Więcborku informuje, iż wraz z rozpoczynającą się nową perspektywą finansowania przedsięwzięć z Unii Europejskiej, kolejny już rok przystąpi do realizacji Pomocy Żywnościowej 2023–2027 – Podprogram 2023, współfinansowanej z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Planuje się, iż organizacją partnerską o zasięgu ponadlokalnym będzie i tym razem CARITAS DIECEZJI BYDGOSKIEJ natomiast tut. ośrodek podejmie się roli organizacji partnerskiej o zasięgu lokalnym, zajmując się bezpośrednią kwalifikacją do programu, jak i dystrybucją żywności dla najbardziej potrzebujących więcborczan.

Celem ogólnym operacji w ramach Podprogramu 2023 jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie styczeń 2024 r. – październik 2024 r. (termin dystrybucji żywności i kwalifikowania do Podprogramu). 

Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.:
-1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej
-i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednej osoby obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 34 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe: Groszek z marchewką 1,60 kg, Koncentrat pomidorowy 0,96 kg, Dżem truskawkowy 1,20 kg;
2) Artykuły skrobiowe: Makaron jajeczny świderki 2,50 kg, Mąka pszenna 4 kg, Kasza jęczmienna 1,50 kg, Płatki owsiane 1 kg, Herbatniki maślane 0,60 kg, Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg;
3) Artykuły mleczne: Mleko UHT 6 l, Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg;
4) Artykuły mięsne: Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg, Szynka drobiowa 1,20 kg, Pasztet wieprzowy 0,48 kg, Szprot w oleju 0,68 kg;
5) Cukier: Cukier biały 4 kg;
6) Tłuszcze: Olej rzepakowy 4 l;
7) Dania gotowe: Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

Szczegółowe informacje znajdą Państwo klikając w link:
https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027
lub https://www.fepz.gov.pl

Osoby zainteresowane otrzymaniem bezpłatnego zestawu produktów żywnościowych, zapraszamy do dogodnego kontaktu z pracownikami Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Więcborku (ul. Mickiewicza 22a, biuro nr 24) w celu zapoznania się ze szczegółami przedsięwzięcia.

Osoba do kontaktu:
Ewa Frelke, pracownik socjalny (koordynator Programu)
tel. 52 389 53 58

Uwaga! Ważna informacja!
ZMIANA KRYTERIUM DOCHODOWEGO !

Od 12 lutego 2024 r. obowiązują nowe kryteria dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023
Nowe kryteria stanowią 265% kryterium ustawowego uprawniającego do świadczeń w pomocy społecznej i wynoszą odpowiednio:
• dla osoby samotnie gospodarującej – 2 056,40 zł
• dla osoby w rodzinie – 1 590 zł
W przypadku osób już zakwalifikowanych do Podprogramu 2023 przed 12 lutego 2024 r., nie jest wymagane wydanie nowego skierowania.

Kontakt

ul. Mickiewicza 22A, 89-410 Więcbork Telefon: +48 52 389 53 50 Fax +48 52 389 53 51 E-mail biuro: sekretariat@cuswiecbork.pl Biuletyn Informacji Publicznej

Media społecznościowe

Facebook YouTube

Jak do nas trafić

Mapa strony

Zapisz się na newsletter

Realizujemy projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

© 2025 Centrum Usług Społecznych w Więcborku / Wykonanie: MALCZEWSKI / STUDIO

Napisz do nas

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?