START Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020 – Podprogram 2018

MGOPS w Więcborku informuje, iż po raz kolejny przystąpił do realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (dalej PO PŻ) 2014–2020 – Podprogram 2018, w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym wraz z CARITASEM DIECEZJI BYDGOSKIEJ.

W dniu 6 listopada 2018 roku przyjęto do dystrybucji ponad 7,5 tony żywności, jest to pierwsza dostawa produktów, w ramach realizowanego Programu.

Tym razem każda osoba zakwalifikowana do udziału w Programie mogła odebrać pięć artykułów spożywczych, o łącznej wadze 8,8 kg, w następującej ilości:
– 4 puszki szynki drobiowej (4×300 g),
– 4 paczki herbatników maślanych (4×200 g),
– 6 słoików powideł śliwkowych (6×300 g),
– 1 paczka makaronu kukurydzianego bezglutenowego (1×500 g),
– 9 paczek makaronu jajecznego (9×500 g).

Rodzina wieloosobowa odebrała sumę ilości artykułów spożywczych przypadających na jedną osobę.

Do udziału w programie zgłoszono dotychczas 871 osoby.

Celem Programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 r. – czerwiec 2019 r.

Przypominamy, iż pomocą żywnościową, w ramach PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.
• 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej,
• 1 056 PLN dla osoby w rodzinie.

Paczka w Podprogramie 2018 dla jednej osoby (zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie), obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 49kg, w tym:
1. Art. warzywne i owocowe (groszek z marchewką – 3,6 kg, fasola biała- 3,6kg, koncentrat pomidorowy – 1,6kg, buraczki wiórki – 1,05kg, powidła śliwkowe – 1,8kg).
2. Art. skrobiowe (makaron jajeczny – 4,5kg, makaron kukurydziany bezglutenowy – 0,5kg, ryż biały – 3kg, kasza gryczana – 1,5kg, herbatniki maślane – 0,8kg).
3. Art. mleczne (mleko UHT – 7l, ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,4kg).
4. Art. mięsne (szynka drobiowa – 3kg, szynka wieprzowa mielona – 2,1kg, pasztet wieprzowy – 0,36kg, kabanosy wieprzowe – 0,36kg, filet z makreli w oleju – 1,7kg).
5. Cukier (cukier biały – 4kg, miód nektarowy wielokwiatowy – 0,4kg).
6. Tłuszcz (olej rzepakowy – 4l).
7. Dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym – 1,6kg).

Osoby spełniające w/w kryterium, które chcą skorzystać z tej formy wsparcia, powinny zgłosić się do Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Więcborku (ul. Mickiewicza 22a, biuro nr 24) w celu otrzymania skierowania upoważniającego do poboru artykułów żywnościowych.

Osoba do kontaktu:
Izabela Piszka, starszy pracownik socjalny (koordynator Programu)
tel. 52 389 53 58

Kontakt

ul. Mickiewicza 22A, 89-410 Więcbork Telefon: +48 52 389 53 50 Fax +48 52 389 53 51 E-mail biuro: sekretariat@cuswiecbork.pl Biuletyn Informacji Publicznej

Media społecznościowe

Facebook YouTube

Jak do nas trafić

Mapa strony

Zapisz się na newsletter

Realizujemy projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

© 2025 Centrum Usług Społecznych w Więcborku / Wykonanie: MALCZEWSKI / STUDIO

Napisz do nas

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?